Assalammualaikum and salam ramadhan pada semua..
Dah nak masuk kul 3 keatas ni mula la menggoogle resepi2 nak berbuka..dalam kepala terbayang2 nak masak macam2..sampai terliur dibuatnye...haishhhh...korang plan nak masak ape ri ni? Saya ingat nak try masak gulai lemak ikan tongkol versi kelantan..sedapnye makan dgn nasi panas n sambal kelantan..kalau ade budu lagi menyengat...perghhhhhhhhhhhh nyum..nyum..
Alkisahnye semalam baru balik dari kelantan..minta resepi kat mek (my MIL) cara sebenar orang kelantan masak ikan tongkol masak lemak..selama ni ikut resepi google jek..ni nak try yg ori kelantan..same ke tak rasenye dgn yg mek buat..tgk ape kate cik abg kite nti..hihihiihi...blik keje awl ni boleh la merayap kt supermarket jap cari brg..lagipun Umar tak de kat sini..Umar tinggal kat kampung..so xde la rushing nak balik amik die kat umah babysitter..
Balik ni kene siap2 list ape nak beli..malas nak menyelongkar supermarket tu lelama..kang byk lak berhabis...jom check ape bahan2 yang mek kita oyak utk masak ikan tongkol ni...
Lada kering
Kuas (Lengkuas)
Kunyit hidup
Bawang putih
Bawang merah
Lada hijau kelantan - satu2nye tempat jumpe lada hijau ni kat Supermarket Hero..
Ketumbar
Jom try tengok cara masak..(actually sama je dengan yang ade kt google,tpi since husband dh minta kt mek kita ikut je la)
1. Rebus ikan dengan asam keping n garam
2. Blend semua bahan2 kat atas tu kecuali lada hijau
3. Masuk santan n bahan blend dlm periuk
4. Dah pecah minyak masuk lada hijau n timun (timun kene celur dulu supaya rasa timun tu xganggu rasa ikan tu nanti)
5. Pastu masuk ikan..Biar ats api jap bg ikan tu meresap kuah2 tu baru tutup api n hidang...mmmm dapnye...dh kriuk2 perut..
Ok dah xsabar nak tunggu 4.30 nak gi cari bahan2...nak balik masak..terlebih excited nak masak bulan puasa..tahun lepas xmasak sebab pregnantkan Umar..thun ni blh la harapnye masak n terawih...
SELAMAT BERPUASA SEMUA. SEMOGA IBADAH KITA DIBERKATI DAN DIPERMUDAHKAN.AAMINN.......
No comments:
Post a Comment